Lønn & arbeidsliv
Dine lønns- og arbeidsvilkår blir regulert gjennom tariffavtaler og arbeidsmiljøloven.
Lønn
Samfunnsøkonomene mener at lønn skal reflektere utdanning og innsats. Gjennom blant annet Akademikerne jobber Samfunnsøkonomene for å bedre lønns- og arbeidsvilkår for høyt utdannede samfunnsøkonomer.
Samfunnsøkonomene er i utgangspunktet imot minstelønn og fastsatte lønnsrammer. Dette fordi slike metoder for å avlønne arbeidstakerne ofte holder lønningene kunstig lave. Av den grunn mener Samfunnsøkonomene at det beste er lokale lønnsforhandlinger hvor arbeidsgiver i større grad ansvarliggjøres for arbeidstakernes lønn.
Lønnskalkulator
Det kan være vanskelig å vite hva som er gjengs lønn. Av den grunn gjennomfører vi hvert år en lønnsundersøkelse. Denne er ment å kunne gi en oversikt over hva gjengs lønn for en samfunnsøkonom er i ulike tariffsektorer. I vår nye lønnskalkulator kan du beregne deg frem til gjengs lønn basert på de kriteriene som passer ditt arbeidsforhold best.
Test ut lønnskalkulatoren her (krever innlogging)
Lønnsstatistikk
Basert på data som benyttes i lønnskalkutatoren utarbeider vi en lønnsstatistikk som sendes til alle våre medlemmer på e-post. Har du ikke mottatt lønnsstatistikken for 2020? Ta kontakt med sekretariatet.
Arbeidsliv
Samfunnsøkonomene har gjennom Akademikerne og selvstendig inngått flere tariffavtaler i ulike sektorer. Arbeidstakernes rettigheter og muligheter for lønnsdannelse er ulik i disse sektorene. Du kan lese mer om dette på sidene nedenfor.