Akademikerne bryter lønnsforhandlingene i Oslo

Publisert: 31. mai 2021 av admin

En god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo kommune ikke skal tape i konkurransen med privat sektor. Det er synd at kommunen ikke innser det, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne

Akademikerne har brutt forhandlingene i Oslo kommune fredag. Også Unio, LO og YS har brutt. Akademikerne gikk inn i forhandlingene med krav om en klar reallønnsvekst, og at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass.

  • Ansatte i Oslo kommune har nedlagt en formidabel innsats i pandemien i helsetjenesten, i skolesektoren og ved å opprettholde de kommunale tjenestene fra hjemmekontoret. Samtidig sliter Oslo med å beholde høyt utdannende over tid. Dette må kommunene anerkjenne i oppgjøret, sier Graff.

Han mener oppgjøret understreker det Akademikerne lenge har påpekt: At oppgjøret i offentlig sektor i praksis er avgjort på forhånd – av resultatet i frontfaget.

  • Satt på spissen er det ikke noe poeng å forhandle. Reelle forhandlinger i Oslo er avgjørende for å sikre rekruttering og kvalitet i årene som kommer, sier Graff.

Jobber for lokale forhandlinger

Akademikerne krevde at årets ramme i sin helhet skulle avsettes til lokale forhandlinger. Det er feil at lønnstilleggene for alle ansatte i kommunen skal bestemmes sentralt.

  • Oslo bruker skattepengene for dårlig. Det er en mye mer målrettet bruk av pengene at man på den enkelte arbeidsplass kan gjennomføre lønnsforhandlingene. Da kan ledere bruke lønnsforhandlingene til å sikre seg den kompetansen de har behov for- og den enkelte lønnes i større grad etter innsats og resultater, sier Graff.

Oslo er den eneste kommunen der Akademikernes medlemmer tilhører et sentralt, gammeldags forhandlingssystem.

  • Dette er et mellomoppgjør, men vi jobber videre for et systemskifte for våre medlemmer. Byrådet har store ambisjoner for Oslo, og er avhengig av høyt utdannede for å lykkes. Raymond Johansen må bry seg om å beholde høy kompetanse i kommunen over tid, fremfor å være avhengig av milliarder til konsulenter årlig. Dagens lønnssystem er overhodet ikke rigget for å snu utviklingen, sier Graff.

Oppgjøret går nå til mekling, med frist onsdag 26. mai klokken 24.