Oppgjøret i staten: Den nye lønnstigen

Akademikerne og staten forenkler hovedtariffavtalen. Nå erstattes 39 ulike lønnsrammer med én lønnsstige. Lønnsstigen gir ansatte som omfattes av ordningen, 1,1 prosent årlig lønnsvekst i opptil ti år. En konsekvens av avtalen er at flere av Akademikernes medlemmer vil kunne få automatiske opprykk.

[vc_row el_class=»innlegg_topp» css=».vc_custom_1547724808525{background-color: #ffffff !important;}»][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_raw_html]JTVCd3B2LXBvc3QtbW9kaWZpZWQlMjBmb3JtYXQlM0QlMjJqLiUyMEYlMjBZJTIyJTVE[/vc_raw_html][vc_custom_heading source=»post_title» font_container=»tag:h1|text_align:left» use_theme_fonts=»yes»][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=»innlegg_topp»][vc_column][vc_column_text el_class=»ingress»]Akademikerne og staten forenkler hovedtariffavtalen. Nå erstattes 39 ulike lønnsrammer med én lønnsstige. Lønnsstigen gir ansatte som omfattes av ordningen, 1,1 prosent årlig lønnsvekst i opptil ti år. En konsekvens av avtalen er at flere av Akademikernes medlemmer vil kunne få automatiske opprykk.[/vc_column_text][vc_column_text]Hvem gjelder lønnsstigen for?

Lønnsstigen gjelder medlemmer i Akademikerne som i dag er plassert i en lønnsramme. Dette er blant annet førstekonsulenter, avdelingsingeniører, enkelte stillinger i forsvaret og noen akademikerstillinger i universitets- og høgskolesektoren.

Hvordan fungerer lønnsstigen?

Lønnsstigen gir et tillegg på 1,1 prosent årlig i ti år basert på ansiennitet i stillingen. Tillegget beregnes av din faktiske årslønn.

Dersom du ble ansatt som førstekonsulent for to år siden, innplasseres du på to år. Du vil deretter få årlige lønnsopprykk av din til enhver tid gjeldende årslønn, frem til du når toppen av stigen.

Stipendiater og spesialistkandidater er også omfattet av lønnsstigen, og er sikret en årlig stigning på tre prosent i året i inntil fire år.

Ansatte som kommer tilbake fra permisjon har krav på lønnsutvikling som om vedkommende ikke hadde vært i permisjon.

Ved enighet kan de lokale parter unnta stillingskoder fra å være tilknyttet en lønnsstige.

Hva betyr lønnsstigen for deg?

Stigen sikrer de som har vært på lønnsrammer en forutsigbar lønnsutvikling. Er du i dag omfattet av en lønnsramme blir du flyttet over til lønnsstigen på den stillingsansienniteten du har i nåværende stilling. Stillingsansiennitet er når du begynte i stillingen.

Flere av Akademikernes medlemmer vil som en konsekvens av avtalen få automatiske lønnstillegg fordi stigen baserer seg på faktisk ansiennitet i stillingen. I den gamle ordningen er svært mange innplassert på toppen av en lønnsramme, eller er direkteplassert, og har derfor ikke hatt automatiske opprykk. Disse vil nå få lønnstillegg etter faktisk ansiennitet i stillingen dersom de har mindre enn ti års ansiennitet.

Hvorfor ny lønnsstige?

Den nye lønnsstigen er enkel å forstå for medlemmene, enkel å bruke for de tillitsvalgte og er enkel å etterprøve.

De gamle rammene gir lite handlefrihet og fleksibilitet for arbeidsgiver og tillitsvalgte i den enkelte virksomhet. Hvilket alternativ ansatte plasseres i, har dels vært bygget på sentrale merknader, fotnoter til de enkelte stillingskodene, og praksis med å «tilpasse terrenget til kartet» gjennom bruk av fiktiv ansiennitet.

Resultatet har i mange sammenhenger blitt at medlemmene er usikre på om de er plassert på riktig nivå i forhold til det sentrale regelverket.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=»417″ img_size=»full»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]