Til deg som skal på jobbintervju

Publisert: 23. April 2025 av Sara Åsatun

Kan jeg unnlate å fortelle om mine negative sider under intervjuet?

Ja. Du har ikke plikt til å fortelle om de negative sidene om deg selv og de feilene du har gjort tidligere. Du har lov til å fremheve det som stiller deg i et godt lys. Det du velger å fortelle må likevel være sant og riktig. Opplysninger om faglige kvalifikasjoner og arbeidserfaring som er direkte relevant for stillingen må være riktige.

Kan arbeidsgiver ringe til min forrige sjef for å få opplysninger om meg?

Arbeidsgiver vil som regel be om referanser og du kan oppgi de du vil. Arbeidsgiver kan ikke ringe til andre kilder uten å spørre deg på forhånd. Hvis arbeidsgiver få opplysninger underhånden om at du har vært i konflikt med tidligere kollegaer eller blitt beskyldt for å stjele av kassa i den forrige jobben, skal de si fra til deg og gi deg anledning til å svare på spørsmål om det, før arbeidsgiver kan legge vekt på informasjonen.

Hva kan arbeidsgiver legge vekt på?

Vurderingen må være saklig. Det betyr at arbeidsgiver ikke kan legge vekt på utenforliggende forhold, som bosted, fritidsinteresser og politiske standpunkter.

Bør jeg oppgi at jeg har behov for tilrettelegging pga sykdom?

Nei. Du bør vente med å be om tilrettelegging til du har blitt ansatt. For å få tilbud om stillingen må du møte de kriteriene arbeidsgiver stiller, så lenge disse er saklige. Arbeidsgiver kan for eksempel ha krav om at arbeidet utføres på et bestemt sted til faste tider. Noen stillinger kan ha krav til en viss fysikk, for eksempel hvis arbeidet innebærer reise med helikopter, mye gåing eller lange kveldsskift. Hvis arbeidsgiver har saklig grunn til å kreve god helse, kan det være diskvalifiserende å ikke møte disse. Når du er ansatt, kan du ha krav på tilrettelegging pga sykdom eller sosiale forhold.

Må du oppgi at du er gravid?

Nei. Det er heller ikke tillatt å spørre om livssyn, etnisitet, funksjonsnedsettelser og seksuell orientering. Det følger av likestillings- og diskrimineringsloven § 30. Direkte og indirekte diskriminering pga politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon og alder er forbudt etter arbeidsmiljøloven § 13-1.

Kan du unnlate å fortelle at du fikk sparken i den forrige jobben?

Ja. Høyesterett behandlet spørsmålet i en sak i 2021, der en servitør ble sagt opp pga manglende pålitelighet etter at arbeidsgiveren oppdaget at servitøren hadde blitt avskjediget i den forrige jobben. De mente at det var noe søkeren burde ha informert om på intervjuet, men det fikk de ikke medhold i. Høyesterett uttalte at en arbeidssøker ikke har en generell plikt til på eget initiativ å nevne alle tidligere ansettelser. En arbeidssøker har i utgangspunktet ikke plikt til å opplyse om tidligere arbeidskonflikter, men hvis arbeidsgiver spør om det, kan ikke arbeidssøker gi positivt uriktig informasjon.

Kan jeg kreve å få referat fra intervjuet?

Ja. Det ligger i kravet til forsvarlig saksbehandling at arbeidsgiver har plikt til å skrive referat fra intervjuet og samtaler med referansepersoner. Hvis du ikke blir ansatt, har du ikke rett til å få en begrunnelse, men innsyn i referatene kan gi deg noen hint om hva som ble vektlagt.

Har du flere spørsmål? Ta kontakt så hjelper vi deg