Skal du forhandle om lønn? Slik skriver du et godt lønnskrav
Mange ansatte forhandler lønn nå i høst (I staten er lønnsoppgjøret utsatt til etter at Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse). Når du skriver et lønnskrav, er det viktig å argumentere godt. Vær poengtert og velg deg noen få, relevante argumenter, fremfor mange. I denne teksten har advokat Randi Munkeby forsøkt å skrive opp gode tips du kan bruke i dine lønnsforhandlinger.
Kompetanse, innsats og resultater
Før du går i gang med å argumentere, bør du sjekke kriteriene i tariffavtalen. Det kan være fastsatte kriterier i tariffavtalen, lønnspolitikk eller personalhåndbok. Disse gjør du lurt i å studere nøye i forkant av samtalen. Bruk de kriteriene når du argumenterer. Det hjelper ikke å argumentere med at du er effektiv og rask, hvis arbeidsgiver har bestemt at de vil legge vekt på kreativitet.
I virksomheter med tariffavtale kan det være bestemte kriterier det skal legges vekt på. Det er gjerne slike forhold som; kompetanse, ansvar, innsats, jobbutførelse og resultater.
Kompetanse kan være både formalkompetanse, som utdanning og kurs. Men det kan også være realkompetanse, som er all kunnskap og ferdigheter du har opparbeidet deg. Pek på noe du kan som kommer virksomheten til nytte. Hvis du har tatt relevant etter-/videreutdanning kan det gi grunnlag for lønnstillegg.
Ikke alle vet hva en samfunnsøkonom gjør og kan. Forsøk å forklare med noen få ord hvorfor det du gjør er viktig for virksomheten. Hvorfor lønner det seg for din arbeidsgiver å beholde deg på arbeidsplassen? Hvorfor er nettopp din innsats å foretrekke framfor en annen?
Ikke alle oppgaver kan måles i resultater, men kanskje de oppgavene du har utført har medført gode resultater for avdelingen, eller virksomheten? Kanskje har det du har produsert har ført til at virksomheten har kunnet levere gode tjenester i tide, og ha et godt omdømme?
Og husk; Du skal ikke ramse opp alle oppgavene du har i stillingen, men forklare arbeidsgiver hvorfor nettopp du fortjener mer i lønn.
Virksomhetens behov for å rekruttere og beholde arbeidstakere har betydning. Er det mange som slutter og vanskelig å rekruttere mennesker med den kompetansen som behøves, er også det et argument for lønnsøkning.
Virksomheten bør ha en lønnspolitikk hvor det er satt kriterier for lønnsutviklingen. Sett deg inn i den og knytt argumentene dine opp mot de kriteriene som arbeidsgiver har vektlagt der. Lønnspolitikken er utformet ut fra hvilke utfordringer og mål virksomheten har, så hvis du kan vise til at det er i tråd med den å gi deg lønnstillegg, så har du en god sak.
Hvor mye skal du kreve i lønnsforhandlingene?
Lønnskravet skal være et beløp. Angi et troverdig beløp som du kan underbygge. Lønnstillegget bør henge sammen med de argumentene du viser til. Du kan også peke på hva andre i tilsvarende stillinger i virksomheten tjener. Hvis du har opplysninger om lønnsnivået i virksomheter som det er naturlig å sammenligne seg med, kan du vise til det.
I Samfunnsøkonomenes lønnsstatistikk finner du gjennomsnittslønnen for samfunnsøkonomer i ulike tariffområder, bransjer og stillinger.
Vurderer du å avstå fra å fremme lønnskrav for å være solidarisk med kollegaene dine?
Vi hører noen ganger medlemmer si at de ikke ønsker å fremme krav fordi de ikke ønsker å bli forfordelt i lønnsforhandlingene foran kollegaene. Vurderer du dette, bør du tenke nøye gjennom det.
Det er arbeidsgiver som har ansvaret for at alle de ansatte får en rimelig lønnsutvikling. Hvis noen klarer å argumentere godt for en høyere lønnsøkning, vil det gjerne smitte over på de andre. Fremmer du kompetansen til én samfunnsøkonom, kan det dessuten gagne yrkesgruppa over tid. At flere ber om høyere lønn, kan samlet føre til at yrkesgruppa får en høyere verdi enn om alle avstår fra å be om lønnsøkning av hensyn til de andre. Så ikke vær redd for å sette en verdi på din kompetanse. Det gagner ofte flere enn deg selv.
Lønnsoppgjøret utsatt i staten
Som nevnt er lønnsoppgjøret i staten utsatt til etter at Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse. Det betyr at lønnsforhandlingene lar vente på seg.
Vi i Samfunnsøkonomene anbefaler likevel alle våre medlemmer å forberede seg på lønnsforhandlingene. Lønnssamtaler skal gjennomføres årlig. Her kan du oppgi hvilken lønnsutvikling du ser for deg og få tilbakemelding om hva som forventes av deg.