
Dette må du huske ved eventuell sluttpakke.
Å være i en situasjon med mye endring kan være både forvirrende, kaotisk og usikkert. Derfor at vi satt sammen noen poeng du som arbeidstaker burde huske på før du bestemmer deg for å inngå en eventuell sluttpakke. Dette er punkter folk flest ofte glemmer.
Hold styr på datoene
Sluttavtalen inneholder flere viktige datoer som det er viktig å ha klart for seg, som når arbeidsforholdet skal opphøre og når du skal fratre. Fram til opphørstidspunktet mottar du lønn, opptjener rett til pensjon og feriepenger som vanlig. Du er også omfattet av arbeidsgivers forsikringsordning og andre personalgoder. Du kan få tilbud om å fratre før oppsigelsestiden går ut. Hvis du fratrer, er du fortsatt ansatt og beholder alle godene du har gjennom arbeidsforholdet. Lojalitetsplikten i arbeidsforholdet gjelder så lenge du er ansatt. Etter at arbeidsforholdet er avsluttet, mottar du en etterlønn. Du betaler skatt av etterlønnen som vanlig inntekt, men opptjener ikke rett til feriepenger eller pensjon.
Husk naturalytelser
Sluttavtalen bør si noe om hva som skal skje med naturalytelsene du har gjennom arbeidsforholdet ditt. Mange har private forsikringsordninger som opphører når arbeidsforholdet tar slutt, slik som reise-, ulykke og helseforsikring. Forsikringsselskapene skal gi deg tilbud om fortsettelsesforsikring slik at du kan vurdere om du vil fortsette avtalene.
Mange har privat telefon, pc, bil, bredbånd og dekning av etterutdanning gjennom arbeidsforholdet. Det må avtales hva som skal skje videre med dette i sluttavtalen.
Hvis du har en bonusavtale, bør du sjekke vilkårene for utbetaling. Noen bonusordninger krever at man ikke har sagt opp stillingen. Det kan også være vilkår om en viss produksjon og at man er ansatt på en bestemt dato. Vi anbefaler at man gjør avtale om bonusutbetaling når man inngår sluttavtalen slik at det ikke skal komme til tvist om bonusspørsmål i ettertid.
Det er ikke sikkert du får dagpenger når etterlønnen tar slutt
Dersom man selv har forårsaket oppsigelsen, får man karantenetid før man har rett til dagpenger. Derfor er det viktig at årsaken til oppsigelsen står i sluttavtalen. Dersom sluttavtalen inngås som et alternativ til en nedbemanning som skyldes forhold i virksomheten, bør det gå fram av sluttavtalen.
Pass på retten til AFP
Hvis du har en AFP-avtale og ikke har lenge igjen før du får rett til AFP, bør du tenke deg nøye gjennom før du inngår en sluttavtale. Hvis du har sagt opp stillingen når du søker om AFP, kan du miste retten til AFP. Dersom du mottar sluttvederlag når du har AFP, vil din AFP bli avkortet mot inntekten slik at du i realiteten ikke tjener noe på å motta sluttvederlaget.
Har du fått tilbud om sluttpakke? Samfunnsøkonomene bistår medlemmer med å vurdere og forhandle om sluttavtaler.